torsdag 28 juli 2011

Äntligen!

I måndags kväll, sent, så vart det klart att vi ska till Visby! Jenny velade länge på om hon ville åka just till Gotland för att ställa Celma. Och jag bestämde mig tidigt att jag avstår att ställa Lava, för jag har inte råd med allt jag vill göra. Det skulle givetvis vara roligt att ta med henne, men samtidigt så blir det nästan en tusenlapp extra i anmälningsavgifter. Så det blev inget med det för min del.

Men att åka till ön kändes ju väldigt lockande... som vanligt :) Nu blev det så att Johan följer med oxå, han blev eld och lågor och hittade ett billigt båtalternativ. Sen frågade jag tjejen som jag bodde hos när jag var på Länsstyrelsen på ön, om vi kunde hyra hos henne. Det gick bra! Billigt blev det oxå, hon är verkligen jättesnäll Ingela! Så totalt blev det inte så mycket per person att komma iväg, så vi slog till. Nu åker vi onsdag och kommer hem söndag.

Tänk vad mycket jag vill hinna med! Det finns så mycket att åka och njuta av... Men vi har bestämt att vi får varsin dag att bestämma över. Vi har hela torsdagen, hela fredagen och kanske halva lördagen och halva söndagen. Sen en stund på onsdagen förstås. Vi kommer hinna med ganska mycket och det viktiga är ju att inte glömma bort att njuta.

Jag hoppas att jag hinner få tag på Lars oxå, min handledare från praktiken, så jag hinner träffa honom. Det skulle vara urmysigt att se hur hans hus på landet blivit och visa mitt sällskap det. Äkta Gotländskt kalkstenshus i tre våningar, suuuuperfint. Dom har renoverat smakfullt och inrett helt underbart. Huset var med som reportage i "Gård och Torp" och "Hem och antikt" nu i sommar, eller ska vara med. Jag vet inte riktigt när det var. Men jag vill se det nu när det är lite mer färdigt.

Sen måste vi hinna till Herrvik och området där med alla vackra klippor. Äta hamburgare på Hamnkrogen och njuta av fiskebyn. Kolla in Högklint och gå längs med det området. Käka crêpes på den underbara creperian inne i Visby. Gå upp på galgbacken via klosterruinen. Åka till Krusmyntagården, vandra längs gränderna i Visby och utsidan av muren. Det finns så otroligt mycket som känns som hemma. De små grusvägarna ut till kusten, vindkraftverken i Näs, stenstränder och alla hus som andas utomlands.

Det är synd att säsongen för Tornerspelen är slut när vi är där. Det är en upplevelse kan jag lova. Det kan låta fånigt att gå och kolla på det... men du som inte varit, du vet inte hur det är. Det är som en fest, som en annan tid och som om vår moderna värld försvinner för en stund. Det är brända mandlar och vildsvinskebab... det är gigantiska hästar och snygga riddare... det är gycklare och spelmän, bågskyttar och yxmän. Givetvis är det ett skådespel som man känner av är fabricerat idag. Men när man sitter där och solen gassar över planen och hästarna dundrar in... då ser man inte detaljerna. Då kopplar man bort alla bekymmer och leendet sprids i ansiktet. Att vildsvinskebaben inte hette just det under medeltiden... och att det säkerligen inte var färdiga bröd som de vi har idag... det gör inget!

För man känner att det är genuint och väldigt väl genomtänkt allting. Alla skådespelare bjuder enormt på sig själva och riddarna gör showen helt underbar. Ja, har du inte varit på tornerspel så har du ingen aning. Grymt bra är det och värt varenda krona!

Märks det att jag är en Gotlands-unge? Inte på riktigt... men nästan. Har spenderat många somrar där och tänker att jag kan kalla mig liiiite en Gotlands-unge. Iallafall så kan jag ställa mig i ledet av Gotlandsfantaster :)

Jag älskar den ön. "Det magiska Gotland", det stämmer så väl. Eller som Destination Gotlands slogan: "Gotland - en kort resa långt bort". Eller kanske: "Gotland - som utomlands, fast hemma".

Jag ska njuta varje sekund av att komma hem igen, längtar dit och är säker på att det kommer vara underbart!

Har du sett solen gå ner i havet utanför Visby nån gång?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar