söndag 28 mars 2010

A la Kattis - Köttbullar med tomatsås

Ok, detta recept går att variera PRECIS hur mycket som helst. Men jag skriver ner lite bas-info så får du själv byta ut kryddor och sånt efter behag.

4 port (typ)
400-500 gram köttfärs (fläsk, bland eller nöt)
2-3 msk Ajvar (eller kanske tomatpuré... eller hackade oliver och fetaost... nåt som smaksätter lite)
1-2 ägg
1 finhackad lök, eller riven om man vill
Salt och peppar
Örter, ta vad du gillar (eller skit i det om du inte gillar, krydda med nåt du tycker om)

Sås
1-2 burkar krossade tomater (beror på hur mycket sås man vill ha...)
1 stor gul lök (eller silverlök... röd lök... ett par sharlottenlökar eller vad du har)
1 paprika
Salt och peppar
En liten skvätt Balsamvinäger
Kryddor efter smak
Nån god fond (grönsaks, ox, kött... ta vad du har. Dock kanske inte fisk eller kycklingfond)
En vitlöksklyfta

Blanda ihop ingredienserna till köttbullarna. Det här med ströbröd och mjölk i färsen behöver man inte ha. Det funkar bra utan. Om man vill ha en luftigare färs blandar man med fingrarna och inte med en slev. Blandar man med slev eller gaffel blir färsen kompaktare. Varför? Som jag har lärt mig så är det för att färsen trådar sig och blir kompaktare av att bearbetas mer. (Samma när man bakar mjuka kakor... man ska vända ner bakpulver och mjöl för att få luftigare kaka)
Sen rullar du bollar av färsen, lite större än vanliga köttbullar. Låt dem ligga på en skärbräda.

Klyfta lök och dela paprika i lagom bitar, häll i tomaterna i en form för ugnen och blanda i alla grejjer till såsen. När du tycker att du är färdig... lägger du i köttbullarna i formen... Jag lägger dem i ett jämt mönster... men det spelar ingen roll hur dom ligger! hihi!

In i ugnen, kanske typ 175 grader, i lagom många minuter. Man kan kolla när det kokar i såsen och köttbullarna fått lite färg... då är dom klara! Om du är orolig, skör en köttbulle och kolla om färsen ser färdig ut. Men sikta på runt 15 minuter, kanske 20...

Servera med fördel med smaksatt bulgur! Smaksättning kan man göra själv, men det finns kryddmixer i affärn. GODA! Det finns 3 olika tror jag. Den med tomat och basilika... inte så god! Men Persika/curry och Persilja/citron/mynta GODA!

Ett enkelt och GOTT recept! Sen kan man variera det massor... kör en biffteki-kryddmix i köttfärsen... så blir det lite grekiskt. Med feta och oliver blir det ju grekiskt det med va?? Ta det du gillar! Färska kryddor, hackade i färsen är säkert mumma!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar