måndag 29 juni 2009

Bilder från dagens utflykt 2...

... men dessa bilder och text är MYCKET tveksamt om jag borde lägga in! Eller bilderna kanske för det är rätt najsa bilder... Men shit vad jag har varit DÅLIG turist idag! Ibland borde man kanske censurera vad man skriver och verkligen inte bjuda på SÅ MYCKET av sig själv... Men jag är ju som jag är... Detta utspelar sig i Gnisvärd, en liten fiskeby vid havet, söder om Visby.

Enligt den så fiffiga guiden som jag inhandlat på Gotlands Museeum (Se Gotland, Natur och kultur från Fårö till Hoburgen), så finns det "skeppssättningar" i Gnisvärd. Även tidningen "Gotlands Guiden" tipsar om dessa sevärdheter. Vägbeskrivning och allt. Det vill jag se!

Så efter min promenad och bad så beger jag mig norrut igen och ska göra denna avstickare för att se dessa fornminnen. So far, so good. Jag tar av mot Gnisvärd, åker hela vägen ner till fiskeläget. Hmmm... har inte sett skeppssättningen som ska ligga precis vid vägen en bit in på denna väg... langar fram guiden och letar rätt på sidan... Ahhhhhh! Det finns två vägar in till Gnisvärd.

Rullar vidare. Fotar med mobilen "elefant-tampongerna" som jag bloggat om tidigare idag. DÄR! På höger sida ligger skeppssättningen! Parkerar och går ur... fotar och kikar. Tänker för mig själv: "Fasen vad välbevarat det är ändå..." går runt och kollar... facineras... "Och vad fint dom klippt gräset runt om! Symmetriskt och fint... Kattis gillar!"

Det kör in en bil på gräsmattan och börnar upp längs med skogskanten. Mannen i bilen tittar och ler. Jag funderar över hur lite respekt dom har för fornminnen... köra runt där som om det var nån jäkla autobahn...

En bil passerar på vägen, en vit passat... kvinnan på passagerar-platsen pekar... och ler... Mannen ler han oxå...

Jag fixar foton med självutlösare, jag ska ju vara med oxå! Vid fornminnet och allt!

Glad och nöjd åker jag vidare för att bege mig hemöver. Bilder:



Skeppsättningen



Lång!



Jag poserar (ungefär här åker passaten förbi)



Kattis är kulturell! Jag lovar att jag var försiktig... hänge inte så hårt på stenen!

Jo så drog jag vidare... För att passera den vita Passaten en bit längre fram på vägen... den stod parkerad vid vägkanten och intill bilen var denna skylt... :



Huh?? Fanns det fler?? Nej Kattis... det här var den riktiga... lite mindre symmetrisk... lite mindre jämn... så där som det blir när det stått LÄNGE:



Den jag hade varit så glad i var troligtvis en grej nån hade ställt iordning i syfte att marknadsföra... den fanns inte med i kartan som sevärdhet och symmetrin och jämnheten var ju kanske en ANING orealistiskt om man tänker efter. Den torde ju ha stått ett antal år om den var ett fornminne... och det skulle inte vara så jämn mark runt den... inte heller så välklippt gräsmatta... för fornminnen finns det ju rätt så starka restriktioner kring... *suck*

Paret i Passaten knallade runt där... fnissade lite åt mig och jag log. Artigt och lite stelt... men jag log!



Tittar man noga precis i den bortesta delen av skeppssättningen så ser man skylten för "fornminne" eller "sevärdhet" vad den nu heter... men den där skylten vet ni som är gul med en dubbel lussebulle på. Äsch... ni fattar nog.



Längre in i skogen fanns en lite mindre...



Jag var ju bara tvungen att fota mig där med... men leendet är inte så äkta... GUUUUUD vad jag skämdes! Väl i bilen skrattade jag så tårarna sprutade!

Jag är en så dåååååålig turist! Kan inte ens hitta det som är värt att se! Och inte heller kan jag känna igen "Hantverk 2000-talet" mot "fornminne"... Jag är värdelös som turist!

1 kommentar: