måndag 18 maj 2009

Mallar...

Jag har tänkt på en sak... Mallar... ni vet dom där man "ska" följa för att vara "normal". Det finns vissa tidsramar som man ska följa, vissa givna mönster som anses vara det som är normalt.

Jag kan ju tycka att det normala... det är det som varje individ lever i. Inte så som mallen säger.

Vad säger mallen då? Jo... då måste man ju se till vilken åldersgrupp och vilket kön man ser på. Vissa mallar är ju unisex, alltså samma för båda könen. Vissa mallar är ju oxå såna som följer med under livet.

En mall är ju den om utbildning och jobb.

* Man SKA gå gymnasium. Som kvinna bör man välja nån teoretisk inrikting, som man kan man välja lite hur som.
* Det anses "rätt" för kvinnorna att hålla sig till teorin, den praktiska inriktingen är inte enligt mallen.
* Det anses "rätt" för männen att kunna välja lite vad som helst, dock är det inte helt enligt mallen att välja en vårdinrikting eller kanske att jobba med barn.
* Man ska sen skaffa sig ett "bra" jobb. Ett jobb att skryta om och med. Visserligen är detta en punkt som ligger lite i den sociala grupp man tillhör. Ett bra jobb i en viss krets, är inte lika fancy i en annan krets... (omge dig gärna med rätt vänner som stödjer dig i ditt yrkesval, annars kan det vara svårt att få dem att förstå och du kommer alltid att få förklara dig)
* Det största fokuset ligger i att sen , när du har det där jobbet som du strävat efter... då ska du gärna gnälla lite om att du har för lite betalt för det stora ansvar du tar. Man ska gärna tala om HUR mycket man har kvar i plånboken efter skatt...

Sen har vi den sociala mallen...

* Det anses "rätt" att ha många och framgångsrika vänner. Man ska gärna "ha en kompis som är vd" och som har landställe bredvid nån rik snubbe...
*Man ska gå ut på krogen, fika, dricka kaffe, konsumera alkohol i rätt stor mängd (för det är ingen sport att dricka om man inte blir FULL!!), ha koll på alla nyheter, alla bio-filmer och konserter som är på gång.
* Det normala är att man umgås mycket med alla man känner... bjuder på middagar och socialiserar.

Den personliga mallen då...? Jag är 33... kvinna...

* Jag borde vara mitt i min blixtrande karriär.
* Det rätta för min ålder borde vara man, 2-3 barn, villa eller radhus, kombi och hund eller katt.
* Det anses normalt att jag skulle ha en plan för framtiden och ett mål med livet.
* Jag borde vara värd för en massa middagar och jag borde ha en hope med tjej-kompisar att dra på spa-weekend med.
* Jag borde ha en relativt ny bil.

Jag vet inte.... men jag passar verkligen inte in i nån mall!

Jag valde ett praktiskt jobb... har fått hävda mig STÄNDIGT och jämt för valet jag gjort och för det jag kan. Jag har haft en bra lön... men jag anser inte att det är nåt att skryta om. Det är inte en status för mig vad jag har i plånboken. Jag har ingen man, inga barn... min plan för framtiden är, tja det ordnar sig. Jag dricker inte kaffe och väldigt lite alkohol... Jag bor i husvagn (och DET är verkligen inte enligt nån mall!!) och har ingen ny bil. Jag har visserligen hund, men då har jag ju två och det är inte helt enligt mallen.

Jag har vänner, en del väldigt framgångsrika enligt den mall jag beskrivit ovan. Jag har nog inte den stora krets vänner som anses "normalt" men dom jag har är verkligen de bästa man kan ha!

Ja... jag tänkte kanske inte skriva om ALLT jag är/gör/inte är och inte gör...

Men det var en fundering om mallar... och att ibland, är det inte helt enkelt att inte följa mallen för det normala... fast jag tror ändå... att vara som jag är, lite egen och inte helt normal... det gynnar mig i slutet...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar