Dock tillägger hon även : "Den här åt vi igår, mums. Fast jag lassade ner allt i lergrytan, 250 grader i ca 2 tim- Kanske skulle jag hällt i lite vatten också, det blev väldigt koncentrerat. Kanske minska lite på nejlikan också :-)"
Så nu måste man ju testa dessa recept... men jag blir allra mest intresserad av grytan. Mat i lergryta är sjukt gott och nu när det är höst så är det mycket trevligt med grytor! Här nedan kommer receptet på köttfärspaj:
Köttfärspaj
3 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
2-3 msk vatten
Fyllning:
2-3 hackade gula lökar
200 g färska skivade champinjoner eller 1 burk konserverade
5hg nötfärs
2-3 msk margarin
1 dl syltlök
½ dl finklippt persilja
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 ½ dl ketchup
½ - 1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
3 hg strimlad rökt skinka (eller 1 pkt bacon)
Täcke:
3 dl vispgrädde
3 äggulor
2 msk vetemjöl
5 dl (1hg) stark riven ost
salt, peppar, några droppar tabasco
Gör så här:
- Smula fettet i mjölet, tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen.
Låt den vila kallt en stund. Tryck eller kavla ut degen i en pajform
och förgrädda den ca 10 min i 200o - Fräs lök, svamp och färs tillsammans. Blanda ner syltlök, persilja
ketchup och vitlök. Smaksätt med salt och peppar. Lägg i skinkan. - Vispa grädden rör ner mjöl, gulor och ost. Krydda.
- Häll färsröran i pajformen och över den gräddtäcket. Grädda pajen
ca 30-40 min i 200o eller tills den stannat. Servera med grönsallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar