lördag 19 december 2020

Autism och vaccinationer

Jag är med i en grupp för föräldrar till flerlingar, alltså tvillingar, trillingar och fyrlingar. Vet inte om det finns några femlingar i gruppen... men det var inte det som var det väsentliga. Här om dagen var det en tvillingmamma som frågade om det fanns fler i gruppen som hade tvillingar med autism och IF. Hennes ena son hade autism och lindrig intellektuell funktionsnedsättning. Hon hävdade bestämt att sonens autism bröt ut efter hans 1,5-års vaccin och att han alltså var vaccinskadad. Hon ansåg att han var sjuk och att han dessutom blivit "en grönsak".

Jag tog väldigt illa vid mig men skrev väldigt artigt och tydligt vad jag tyckte och beskrev våra barn. Jag fick ingen respons av just den mamman som skrivit inlägget, men fina kommentarer från andra mammor och pappor i gruppen.

Jag vet inte om någon som läser här är av uppfattningen att vaccinerna vi ger våra barn kan ge autism och jag vill nog inte heller veta. För i min värld, enligt min åsikt så är det så förlegat att fortfarande tro på den lögnen. Det är forskat MASSOR på det och det finns ingen som helst koppling. 

Autism föds man med, antingen kommer det med ens gener eller så händer det något under senare delen av graviditeten alternativt att barnet/barnen föds prematurt och på så vis kan utsättas för stora påfrestningar under sin start i detta liv. Det finns ingen bevisad koppling mellan vacciner och autism. Punkt. 

Autism debuterar, eller börjar märkas, mellan 1,5 och 2 år ca. Ibland kan man märka det tidigare och ibland blir det tydligare lite senare i livet. Men de allra flesta börjar påvisa de svårigheter som kommer inom det autistiska spektrumet. Det sammanfaller med vacciner vid 1,5 år och givetvis är det då enkelt att  skylla på vaccinet. Men det finns lika stor andel autism inom de vaccinerade barnen och de ovaccinerade, så det argumentet håller inte.

Jag blir faktiskt både arg och illa berörd när man benämner människor med funktionsvariationer som sjuka. Visst finns det dom som har sjukdomar även inom denna grupp människor. Så klart. Men deras funktionsvariation är inte en sjukdom. Det går inte att bota och det är heller inte dödligt att ha en NPF-diagnos. 

Det finns barn med autism som till synes verkar utvecklas helt enligt den "normalmall" som barnen mäts emot, men som just nånstans mellan 1,5-2 år börjar tappa en del eller alla sina ord, färdigheter och sociala förmåga. Som sluter sig och slutar prata. Det kallas Reggresiv Autism. Som förälder till ett barn med den typen av autism är detta ofta svårt och mycket smärtsamt att uppleva. Att se sitt barn försvinna in i sig själv. Eftersom det som sagt inte så sällan sammanfaller med vaccinationen vid 1,5 år så förstår jag att man vill lägga skulden på något och det ligger då nära till hands.

Det går inte att bota autsim och det finns inga mediciner som hjälper autistiska personer att bli mindre autistiska. Men det finns strategier, hjälpmedel och sjukt motiverade föräldrar som hjälper sina barn att bli allt det dom vill, göra det dom vill och säga det dom vill. Vi ger aldrig upp på våra barn och vi ser dem inte som sjuka. Vi ser våra barn som vägvisare till ett mer öppet sinne, djupare förståelse och större tacksamhet än vad någon annan kan förstå. Att leva med ett barn med autism är inte på något sätt sämre, det är annorlunda men precis lika bra som vilket barn som helst. 

Vi gläds kanske ännu mer åt våra barns utveckling och nya förmågor, vi ser det stora i det lilla. Så kalla inte mina barn sjuka, kalla dem inte kosntiga och se inte ner på dem. Öppna ditt sinne och möt dem i deras värld, precis som du möter vilket barn som helst. Ett barn kanske vill prata om sina dockor, om godis eller om traktorer. Mina barn pratar inte, men dom har intressen och vill gärna att du delar dem. Det krävs lite mer av dig och du kan inte bara avfärda dem, men jag lovar att när du gläntat på dörren och sett storheten kommer du att vilja se mer och uppleva mer. 

Det sägs att det är dom föräldrar som klarar av det som får barn med särskillda behov. Det kanske är så, vad vet jag. Men en sak är säker, vi funkisförälrar behöver tänka brett, utanför boxen och vara otroligt flexibla. Vi behöver planera, lägga upp strategier, skapa hållbara rutiner och alltid tänka tio steg framåt. 

Jag är stolt över mina fantastiska killar, jag är stolt över att dom är just mina och Eriks barn! Jag är precis lika mycket lejoninna när det kommer till att skydda mina barn som andra föräldrar skyddar sina.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar